Huilbaby's

 

Osteopathie bij baby's en kinderen

Een osteopathische check-up en behandeling kan voor iedereen en voor alle leeftijden geschikt zijn. Klachten bij baby’s en kinderen zijn vaak uitermate goed te behandelen met osteopathie.

Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, dan kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na een geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede, of al voor de geboorte tijdens de periode in de baarmoeder. Een osteopaat kan dan op een zachte manier het lichaam van de baby doen ontspannen en zijn natuurlijke beweeglijkheid teruggeven.

De klachten die osteopaten het meest tegenkomen bij baby’s zijn:

Slaapproblemen
Problemen met zuigen of slikken
Darmkrampjes
Langdurig huilen
Refluxklachten, moeite met boeren
Voorkeurshouding
Astma
Eczeem en allergieën
Keel-, neus- en oorproblemen

 

Een osteopaat kan ook bij wat oudere kinderen veel klachten verhelpen. Kinderen maken in korte tijd een grote ontwikkeling door, zowel lichamelijk als geestelijk. Meestal gaat dat goed. Soms komt er, door allerlei oorzaken, een kink in de kabel. Er kunnen pijnklachten ontstaan aan de rug, nek, armen en benen, maar ook buikpijn en hoofdpijn zijn vaak goed te behandelen met osteopathie. Net als bij baby’s kunnen klachten als astma, eczeem of KNO problemen goed begeleid worden met osteopathie. Een osteopaat kan een kind vaak helpen om zich weer lekker in zijn vel te voelen.

Het Consult

De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert hij/zij te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Er wordt onderzocht of er bewegingsverliezen in het lichaam aanwezig zijn, die het lichaam zelf niet meer herstelt. Het kind is hierbij in zijn of haar ondergoed waarbij het afwisselend zit, ligt of staat. Het is belangrijk dat het kind zich op zijn/haar gemak voelt tijdens de behandeling. Het is geen probleem als u uw baby helpt zich thuis te voelen door hem/haar tijdens de behandeling te voeden of hem/haar een speentje, een knuffel of een doekje mee te geven. Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn/haar lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen. Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Tijdens de behandeling worden die delen van het lichaam die niet optimaal bewegen met zachte handgrepen weer beweeglijk gemaakt. Baby’s worden dus nooit gemanipuleerd (“gekraakt”)! Meestal voelt de behandeling juist prettig aan. Tussen twee behandelingen kan één tot enkele weken zitten: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.