Knieklachten

 

Osteopathie bij klachten aan de knie

Pijn aan één of beide knieën komt voor bij jong en oud. Soms is de pijn gerelateerd aan een trauma of verzwikking, soms aan een snelle groei van het skelet of juist door slijtage ervan, soms door overbelasting en soms komt de pijn ook spontaan optreden. Vaak bezoekt men een fysiotherapeut of arts. De arts kan met beeldvormende technieken bepalen of er sprake is van letsel in de knie: een gescheurde kruisband, een kapotte meniscus of versleten kraakbeen. De fysiotherapeut heeft als doel de functie van de knie te verbeteren met spierversterkende of stabiliserende oefeningen.

Soms is dit niet voldoende om van de klachten af te komen: de knie is sterker geworden, maar het probleem is nog niet verholpen. De osteopaat kijkt verder.

Pijn ontstaat vaak als de structuren van de knie niet harmonisch bewegen: tijdens het buigen en strekken zijn diverse spieren actief. De banden in en om de knie sturen en begeleiden de bewegingen van de knieschijf, de meniscus en het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen. Het kraakbeen en de menisci vangen de drukveranderingen op tijdens het lopen en springen. Een goede afstemming van al deze structuren op elkaar is essentieel voor een optimale functie van de knie. Staat er te veel spanning op één van de banden of spieren, dan kan dit op termijn klachten geven. 

Daarom onderzoekt de osteopaat of de bewegingen van de knie harmonieus verlopen. Nadat vastgesteld is welke structuur verantwoordelijk is voor de pijn,  gaat hij de bewegingen onderzoeken van de knieschijf, het scheenbeen, het bovenbeen, het kuitbeen en de beide menisci. Hij tast diverse spieren en banden (de ‘ligamenten’) af die rondom de knie liggen, om te kijken of ze een gelijkmatige spanning rondom het kniegewricht geven. 

Maar een osteopaat zou geen osteopaat zijn als hij niet verder zou kijken.

De knie staat onder invloed van organen zoals de nieren en bijnieren, wanneer er een probleem met deze organen is kan de knie uit balans raken. Voor een goede kniebalans is een goed functionerend niersysteem ook van belang.

De knie ligt tussen de voet enerzijds, en de heup en het bekken anderzijds. Een asymmetrische belasting op de knie is veelal het gevolg van wat in de osteopathie ‘stijgende of dalendeoorzaak-gevolg ketens’ wordt genoemd. Een verstuiking van de enkel, of blokkering van één van de voetbeentjes kan leiden tot compensatie gedrag in de knie: de harmonische belasting verdwijnt, waardoor bepaalde delen van de knie onder druk of rek komen te staan.

Een dalende oorzaak-gevolg keten komt juist van bovenaf: een probleem vanuit de wervelkolom, de heup of het bekken zorgt voor een veranderde belasting op de knie. De spieren of de banden rondom de knie kunnen pijn gaan doen, maar ook de meniscus moet deze andere druk opvangen. Loop je lang met een dergelijk probleem, dan wordt de kans alsmaar groter dat er letsel ontstaat in de knie. Even gehurkt in de tuin werken, of een potje voetbal kan dan plotseling een traumatische gebeurtenis worden.

Daarom is het ook na een traumatisch letsel van de knie, of bij sporters die veel van hun knieën vragen, belangrijk om een osteopaat te raadplegen. Een osteopaat controleert of alle weefsels die belangrijk zijn voor de knie goed functioneren. Zo kan het herstel sneller plaatsvinden, en kunnen in de toekomst problemen voorkomen worden!