Gewrichtsklachten

 

Osteopathie in het algemeen, bij klachten aan de ledematen

Tijdens het consult wordt eerst vastgesteld waar de pijn zich precies bevindt en op welke momenten. Met enkele specifieke testen en m.b.v. palpatie (aftasten van de pijnlijke regio) wordt vastgesteld welk weefsel de klachten geeft. Dit kan een spier of een pees zijn, een (geblokkeerd) gewricht, het kapsel of de banden rondom het gewricht, een orgaan of een ingeklemde zenuw of (slag)ader.

 

Door het lichaam vervolgens helemaal te scannen, kan vastgesteld worden wat de reden is waarom dit weefsel wordt overbelast. Soms is dit simpel, zoals na een verstuiking van de enkel. Een verstuiking leidt echter vaak tot blokkering van het kuitbeen, of een ander gewrichtje in de voet, wat op den duur aanleiding kan geven tot knie of zelfs rugklachten. Een dergelijke blokkade kan ook de reden zijn waarom het pijnlijke gebied niet goed herstelt.

Soms ligt de oorzaak echter op een heel andere plaats dan waar de klacht ligt! In de osteopathie noemen wij dit oorzaak-gevolg-ketens. Er doet zich op een bepaald moment een probleem voor, maar het lichaam kan dit compenseren waardoor niet gelijk klachten ontstaan. Tot op een zekere hoogte, waarbij het niet meer kan compenseren; bijvoorbeeld doordat het probleem zich kruist met een ander probleem in het lichaam (een oude enkelverstuiking, knie operatie, enzovoorts...). Het lichaam begint signalen af te geven; eerst van ongemak ("als ik lang sta begint het wat te zeuren in de rug"), totdat het compleet mis gaat ("ik pakte een papiertje van de grond, en PATS, het schoot me in mijn rug!!!")

 

Het orgaanstelsel geeft bij problemen in een orgaan bewegingsbeperkingen in een overeenkomstig gewricht. Het gewricht geeft als het ware kracht aan de organen waardoor deze weer iets beter gaan functioneren.

Bv:      

-problemen in de blaas kunnen de schouder beperken

-problemen in de dikke darm kunnen de heup beperken

-problemen in de nier  kunnen een knie beperken

-problemen in de twaalfvingerige darm kunnen de elleboog beperken

Enz.

 

Door het lichaam helemaal te onderzoeken sporen we vaak diverse beperkingen op. Aan de hand van zeer diepgaande kennis van de anatomie, fysiologie en pathologie kunnen we deze beperkingen mogelijk koppelen aan de klacht. Het klachtengebied kan op zeer diverse manieren 'onder stress' staan. Als osteopaat sporen we deze belastende factoren op, zodat we oorzaak én gevolg kunnen aanpakken; de meest efficiënte manier!