Rugklachten

 

Osteopathie bij lage rugklachten

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem en één van de belangrijkste redenen voor ziekte verlof. Het is tevens één van de hoofdredenen waarom mensen een osteopaat bezoeken.

Vaak wordt er bij heftige rugklachten een vage naam op geplakt als lumbago of spit. Is er sprake van uitstraling naar een been dan spreekt men gauw van ischias. Voor een osteopaat zijn deze termen niet afdoende. Net als bij elke andere klacht willen we eerst nauwkeurig vaststellen of uw pijn voortkomt uit één of meerdere spieren, gewrichten, de stabiliserende gewrichtsbanden of door druk op een specifieke zenuw.

De redenen waarom dit weefsel overbelast is geraakt kunnen zeer divers zijn, en hun oorzaak vinden in verkeerde (werk)houding, (sport)overbelasting, beenlengte verschil of algemene ongetraindheid. Dit zijn echter vaak factoren die al ruim onderzocht en behandeld zijn geweest bij de huisarts en fysiotherapeut.

Als osteopaat gaan we nog een stukje verder; we betrekken het hele lichaam in het onderzoek om inwendige oorzaken op te sporen die het pijnlijke weefsel overbelasten. Om enkele voorbeelden te noemen:

Bewegingsbeperkingen of hypermobiliteit ter hoogte van de lage rug zelf en de SI gewrichten maar ook in de rest van de wervelkolom kunnen leiden tot overbelasting van de onderrug.
Een geblokkeerd gewricht in de voet kan leiden tot een verkeerd bewegingspatroon in de rug.
Bewegingsbeperkingen die ontstaan zijn na operaties, bijvoorbeeld van de meniscus of voorste kruisband in de knie, kunnen op termijn leiden tot overcompensatie in de rug.
Bij sporters is het ook van het grootste belang om na een fysiek trauma even bij een osteopaat langs te gaan. Als je veel van je lichaam vraagt, kunnen de kleinste verstoringen op termijn zorgen voor vervelende blessures.
Ook de organen kunnen een belangrijke rol spelen:

een nier die niet goed beweegt is vaak de oorzaak voor pijn in de flank.

Een vergrote of ontstoken prostaat geeft een verhoogde spierspanning van de bekkenbodemspieren, waardoor op termijn lage rugklachten kunnen ontstaan.

Ook verklevingen in de buik, door bijvoorbeeld verwijdering van de blinde darm of baarmoeder kunnen zorgen voor rugpijn!


Een spastische dikke darm kan een bewegingsbeperking in de heup en een verhoogde spierspanning in de bekkenspieren veroorzaken, hierdoor kunnen op den duur weer rugklachten ontstaan.
Zo kunnen alle organen bewegingsbeperkingen in het lichaam veroorzaken, elk orgaan heeft z’n specifieke klachten.

Uiteraard zijn er nog vele andere oorzaken waardoor lage rugklachten kunnen ontstaan. Het is belangrijk om te weten dat u zich over het algemeen niet bewust bent van de aanwezigheid van bewegingsbeperkingen in uw lijf. Zijn er dergelijke verstoringen bij u aanwezig, dan zullen er veel sneller klachten ontstaan bij een slechte (werk)houding, beenlengte verschil of ongetraindheid; uw lichaam wordt dan zowel van binnenuit als van buitenaf belast. Aan de hand van een uitgebreid lichamelijk onderzoek kunnen wij als osteopaat belastende factoren opsporen en uw lichaam weer in balans brengen.